Back to top

L'edifici d'hospitalització infantil i la maternitat, connectats gràcies al nou nucli de comunicacions

L'Hospital Sant Joan de Déu ha habilitat sales de joc a totes les plantes i ha creat la primera sala lúdica hospitalària per a infants ingressats amb gran discapacitat.

23 Juliol 2021
Sala jocs per a infants amb pluridiscapacitat, Hospital Sant Joan de Déu
La sala de jocs per a pacients amb pluridiscapacitat, a la novena planta de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
https://www.sjdhospitalbarcelona.org/sites/default/files/u1/Sala_premsa/Noticias/2021/nucleo-comunicaciones-sala-juegos-sant-joan-de-deu.jpg

El nucli de comunicacions, un nou espai de connexió vertical amb el qual es tanca el pla de reformes 2005-2020 de centre, té l'objectiu de connectar dos edificis històricament separats: l'hospitalització infantil i la maternitat. En el nou nucli hi ha dos ascensors més amplis i accessibles i s'espera reduir les esperes per a l'ús dels mateixos.

Aquest nou espai, a més, disposa de sales de jocs en sis plantes d'hospitalització pediàtrica. Els espais estan especialment pensats per a determinades franges d'edat i, en alguns casos, per a perfils de pacient molt específics. Per exemple, a la sisena planta s'ha creat un espai lúdic per als nadons i nens més petits, amb espais on poden gatejar; a la setena planta hi ha una sala per a nens i nenes de més de sis anys amb un tobogan; en la vuitena, un espai concebut per realitzar activitats i espectacles i en la desena, una sala per a joves i adolescents. També s'ha habilitat una sala de lectura i estudi a la cinquena planta.

La primera sala de jocs creada per a infants amb gran discapacitat

Als hospitals tradicionalment hi ha hagut espais per a la rehabilitació dels pacients amb gran discapacitat, però no sales on puguin passar temps de joc i oci mentre estan hospitalitzats. La nova sala està ubicada a la planta on ingressen la majoria de pacients amb malalties neurològiques i està equipada amb una cortina sensorial, una piscina de boles i un circuit apte per al pas de cadires de rodes que activen elements lumínics mitjançant sensors quan s'utilitza.

Per dissenyar les sales de joc, l'equip de Qualitat i Experiència del pacient ha implicat als professionals, les famílies i els pacients i ha dut a terme diverses sessions de treball per conèixer les seves necessitats i les seves propostes. En aquestes sessions de treball es va evidenciar que els espais lúdics estaven majoritàriament pensats per a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys i que faltaven espais d'oci per als nadons i els pacients amb pluridiscapacitat, un dels col·lectius que necessiten venir més sovint a l' Hospital Sant Joan de Déu.

Les sales s'han ideat perquè els nens, joves i les seves famílies puguin fer-les servir a qualsevol hora del dia, ja que els elements de joc estan integrats. Per al bon funcionament dels espais, hi haurà voluntaris a hores prefixades que s'encarregaran d'oferir jocs i tallers. En aquesta primera etapa, a causa de les restriccions de la pandèmia, l'aforament serà molt limitat.

Les noves sales de jocs poden ser apadrinades per les empreses que col·laborin amb l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona en el marc del 50 aniversari de la seva ubicació actual a Esplugues de Llobregat. Aquesta celebració ha rebut la consideració de Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic en la darrera Llei de prespuestos Generals de l'Estat, fet que permet a les empreses fer deduccions fiscals excepcionals, de fins al 90 % de la seva donació. Una de les sales, la sisena, ja ha estat patrocinada per la Fundació Nou Mil·leni

Espais funcionals, sostenibles i segurs

Gràcies a la comunicació entre plantes i la presència de sales de joc, s'aconseguirà reduir la necessitat de desplaçaments verticals i fer un millor ús dels ascensors. A més, just a la banda de cada sala de jocs hi ha espais de suport, com ara sales on els professionals podran reunir-se amb les famílies quan calgui abordar qüestions que requereixin intimitat. També s'estrenen noves zones de treball per als equips, que estan en la mateixa planta on aquests realitzen l'atenció assistencial.

A l'espai també hi ha previst posar en funcionament un servei de bugaderia, especialment útil per a famílies que requereixen estades llargues, i s'han posat en funcionament fonts d'aigua, màquines de venda de cafè, begudes o menjar. També hi ha ambientació a la zona de nou accés de vestíbul, amb projeccions que permeten fer els temps d'espera més entretinguts per a les famílies i pacients.

Des de l'exterior de l'edifici es pot veure que, l'aspecte de la façana de l'nucli, és diferent a la de la resta de l'edifici d'hospitalització. De forma intencionada, l'espai s'ha creat basant-se el concepte d'arquitectura passiva, l'objectiu és l'estalvi energètic i la reducció de l'impacte de la llum i la calor sobre la façana i, en conseqüència, sobre els espais interiors.

Amb el nou nucli també s'aconsegueix adaptar l'Hospital, construït als anys 70, a les noves normatives de seguretat i evacuació. Amb el pas el temps, estructures com l'escala d'evacuació havien quedat obsoletes. Gràcies als treballs de el nou nucli de comunicacions, s'ha renovat aquesta instal·lació, poc visible però no per això menys important per al centre.

Hospital Sant Joan de Déu https://www.sjdhospitalbarcelona.org/sites/default/themes/hsjd/logo.svg
L'edifici d'hospitalització infantil i la maternitat, connectats gràcies al nou nucli de comunicacions